Процедури контролю та прогнозування врожайності сільгоспвиробників сьогодні можна суттєво поліпшити завдяки використанню даних супутникового зондування.

Компанія Cropio є одним із світових лідерів з надання послуг супутникового моніторингу сільськогосподарських посівів. Продуктом компанії є система дистанційного контролю сільськогосподарських угідь Cropio, що дозволяє здійснювати оперативний моніторинг стану посівних площ, автоматичне формування звітів, прогнозування і планування сільськогосподарських операцій. Сервіс компанії доступний по всьому світі, операційні офіси відкриті у 4-х містах, включаючи Київ.

Як працює система? Супутники роблять знімки полів в різних спектральних діапазонах, що дозволяє зафіксувати рівень хлорофілу (пігмент, який обумовлює забарвлення рослин в зелений колір) та за допомогою спеціальної обробки визначити рівень вегетації. На основі цих знімків система Cropio автоматично проводить аналіз і представляє готовий результат у вигляді електронних карт вегетації та графіків. Крім карт вегетації, система містить знімки полів в природніх кольорах, знімки рельєфу полів, карти схилів (для оцінки впливу схилів на врожайність поля) та культур.

Підприємець, який купує Cropio, отримує логін та пароль для входу в систему. Після чого самостійно вводить координати своїх полів, а також історичну інформацію. На основі цієї інформації (методи обробки ґрунту, сорт культури, використання добрив та інші параметри) Cropio адаптує модель прогнозування врожайності до особливостей підприємства. В результаті, кожне підприємство отримує індивідуальну модель прогнозу, яка вдосконалюється із внесенням нових даних в систему.

Також функціональні можливості Cropio дозволяють отримувати більш точний прогноз погоди для вибраного регіону за рахунок використання даних не лише державних, а й приватних метеорологічних станцій. Автоматичне оновлення системи здійснюється щодня, і клієнт у будь-який момент може переглянути поточний стан своїх культур та прогнозний рівень урожаю.

Переваги застосування системи Cropio вже оцінила вітчизняна група компаній «Агротон»: «Ми контролюємо операційні ризики за допомогою системи моніторингу Cropio. Ми не можемо впливати на погоду і не можемо виключити людський фактор, але ми можемо вчасно ідентифікувати ризики і адекватно на них реагувати», – зазначає представник групи (джерело).

Супутниковий моніторинг полів поступово розвивається і в Україні. Так, вітчизняна компанія ТОВ «Інтеграція-плюс» сьогодні активно втілює проекти щодо супутникового моніторингу сільського господарства. Підприємство бере участь у численних науково-дослідних і практичних роботах, виступає співвиконавцем у двох проектах сьомої Рамкової програми Європейської комісії, а саме: «Стимулювання інновацій для глобального моніторингу сільського господарства та оцінка його впливу на навколишнє середовище як підтримка ініціативи GEOGLAM (SIGMA)» та «Впровадження сільськогосподарських індикаторів різного масштабу із використанням даних Sentinel (Imagines)». Також компанія співпрацює з приватними сільськими господарствами щодо надання послуг супутникового моніторингу стану сільськогосподарських культур.