В понеділок, 26 січня 2015 р, відкрилася перша ліцензійна в Сполучених Штатах Америки біржа з купівлі-продажу криптовалюти (електронної валюти) Bitcoin на базі старт-ап компанії Coinbase, заснованої у 2012 році (джерело).

Концепт Bitcoin був озвучений ще у 2008 році (деталі можна дізнатися за посиланням). До початку 2013 року вартість цієї криптовалюти була відносно несуттєвою, з початку року почала зростати і протягом більшої частини 2013 року становила в середньому близько 120$. Курс Bitcoin різко стрибнув угору у листопаді-грудні 2013 року і сягнув свого історичного максимуму на позначці 1,151$ за 1 біткоін, після чого знизився до орієнтовно 720$ ще у грудні 2013. Протягом останнього року курс Bitcoin суттєво коливався, демонструючи загальну тенденцію до падіння (джерело). Станом на сьогоднішній день вартість 1 біткоіна складає близько 250$.

Нагадаємо, що у 2014 році внаслідок хакерської атаки та втрати біткоінів вартістю, еквівалентній 500 млн.дол.США, про своє закриття оголосила японська біржа Mt. Gox, яка за оцінками різних експертів здійснювала від 47% до 70 % загальної кількості транзакцій з Bitcoin (джерело the Wall Street Journal ). А на початку січня 2015 року британська біржа Bitstamp оголосила про втрату біткоінів вартістю близько 5 млн.дол.США внаслідок зламу системи (джерело).

Враховуючи ці та інші схожі інциденти, представники Департаменту фінансових послуг Нью Йорку ще влітку 2014 року виступили з пропозицією впровадження заходів з регулювання операцій з віртуальною валютою. Як повідомляють деякі джерела, Coinbase витратила близько року, аби задовольнити вимоги регуляторів, і сьогодні має дозвіл на роботу біржі у 24 штатах, а її засновник запевняє, що користувачі біржі застраховані від крадіжок (джерело).
Варто також зазначити, що в майбутньому в США очікується суттєве посилення впливу регуляторів на діяльність установ та організацій, що здійснюють купівлю-продаж, контроль, зберігання та обіг криптовалюти.

Що ж стосується позиції Національного банку України, то в його Роз’ясненні щодо правомірності використання в Україні “віртуальної валюти/криптовалюти” Bitcoin, Bitcoin визначений «як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це протирічить нормам українського законодавства» (джерело).